Categories
videospellen

Hoe videogames de hersenen beïnvloeden

Videogames zijn duidelijk een populaire vorm van entertainment, waarbij videogamers samen 3 miljard uur per week voor hun scherm doorbrengen. Vanwege hun wijdverbreide gebruik hebben wetenschappers onderzocht hoe videogames de hersenen en het gedrag beïnvloeden. Zijn deze effecten positief of negatief? We onderzoeken het bewijs.
In één oogopslag spelen meer dan 150 miljoen mensen in de Verenigde Staten regelmatig videogames, of minstens 3 uur per week. De gemiddelde Amerikaanse gamer is een 35-jarige volwassene, met 72 procent van de gamers van 18 jaar of ouder. Voor het gebruik van videogames door kinderen geven de meeste ouders – 71 procent – aan dat videogames een positieve invloed hebben op het leven van hun kind.

De verkoop van videogames blijft jaar na jaar stijgen. In 2016 verkocht de videogame-industrie meer dan 24,5 miljard games – tegenover 23,2 miljard in 2015 en 21,4 miljard in 2014.

De drie best verkochte videogames van 2016 waren Call of Duty: Infinite Warfare, Battlefield 1 en Grand Theft Auto V. Deze games vallen in de first-person shooter- of action-adventure-genres – de twee beste genres, goed voor 27,5 respectievelijk 22,5 procent van de omzet. First-person shooter en actiegenres worden vaak beschuldigd van het aanwakkeren van agressie en het veroorzaken van geweld en verslaving.

Tientallen jaren van onderzoek naar videogames en geweld hebben geen consensus bereikt onder wetenschappers. Wetenschappers hebben geen oorzakelijk verband kunnen vinden tussen het spelen van videogames en gewelddaden in de echte wereld.

Videogames en hersenveranderingen

Een groeiend aantal bewijzen toont echter aan dat videogames de hersenen kunnen beïnvloeden en bovendien veranderingen in veel hersengebieden kunnen veroorzaken.
Wetenschappers hebben onlangs resultaten van 116 wetenschappelijke studies verzameld en samengevat om te bepalen hoe videogames onze hersenen en ons gedrag kunnen beïnvloeden. De bevindingen van hun review zijn gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience.

“Games zijn soms geprezen of gedemoniseerd, vaak zonder echte gegevens ter ondersteuning van die beweringen. Bovendien is gamen een populaire activiteit, dus iedereen lijkt een uitgesproken mening over het onderwerp te hebben ”, zegt Marc Palaus, eerste auteur van de recensie.

Door naar al het onderzoek tot nu toe te kijken, wilden Palaus en team observeren of er trends waren ontstaan ​​met betrekking tot de invloed van videogames op de structuur en activiteit van de hersenen. In totaal 22 van de beoordeelde onderzoeken onderzochten structurele veranderingen in de hersenen en 100 onderzoeken analyseerden veranderingen in hersenfunctionaliteit en gedrag.

Resultaten van de onderzoeken geven aan dat het spelen van videogames niet alleen verandert hoe onze hersenen presteren, maar ook hun structuur.

Het is bijvoorbeeld bekend dat het gebruik van videogames de aandacht beïnvloedt. De onderzoeken die in de review zijn opgenomen, laten zien dat spelers van videogames verbeteringen vertonen in verschillende soorten aandacht, waaronder aanhoudende aandacht en selectieve aandacht. Bovendien zijn de hersengebieden die een rol spelen bij aandacht efficiënter bij gamers dan bij niet-gamers, en hebben ze minder activering nodig om gefocust te blijven op veeleisende taken.

Bewijs toont ook aan dat het spelen van videogames de omvang en competentie vergroot van delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor visuospatiale vaardigheden – het vermogen van een persoon om visuele en ruimtelijke relaties tussen objecten te identificeren. Bij langdurige gamers en individuen die zich vrijwillig hadden aangemeld om een ​​trainingsplan voor videogames te volgen, werd de rechter hippocampus vergroot.

Onderzoekers hebben ontdekt dat videogames verslavend kunnen zijn – een fenomeen dat bekend staat als ‘internetgaming-stoornis’.

Bij gokverslaafden zijn er functionele en structurele veranderingen in het neurale beloningssysteem – een groep structuren die samenhangen met het voelen van plezier, leren en motivatie. Door videogameverslaafden bloot te stellen aan spelgerelateerde signalen die onbedwingbare trek veroorzaken, en door hun hersenreacties in de gaten te houden, werden deze veranderingen benadrukt – veranderingen die ook worden gezien bij andere verslavende aandoeningen.

“We concentreerden ons op hoe de hersenen reageren op blootstelling aan videogames, maar deze effecten vertalen zich niet altijd in echte veranderingen”, merkt Palaus op. Het onderzoek naar de effecten van videogames staat nog in de kinderschoenen en wetenschappers onderzoeken nog steeds welke aspecten van gaming invloed hebben op welke hersengebieden en hoe.

“Het is waarschijnlijk dat videogames zowel positieve (aandacht, visuele en motorische vaardigheden) als negatieve aspecten (risico op verslaving) hebben, en het is essentieel dat we deze complexiteit omarmen,” vervolgt Palaus.

Zijn hersentraininggames nuttig?

Een team van onderzoekers van de Florida State University heeft verklaard dat mensen sceptisch moeten zijn over advertenties die een verbetering van de prestaties van de hersenen bevorderen als gevolg van hersentraininggames. Ze hebben gezegd dat de wetenschap deze beweringen niet ondersteunt.
“Onze bevindingen en eerdere studies bevestigen dat er zeer weinig bewijs is dat dit soort games je leven op een zinvolle manier kan verbeteren”, zegt Wally Boot, universitair hoofddocent psychologie, een expert op het gebied van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Mensen hebben steeds meer de indruk dat hersentraining-apps hen zullen beschermen tegen geheugenverlies of cognitieve stoornissen.

Onderzoekers testten of het spelen van hersentraininggames het werkgeheugen van spelers verbeterde en dus andere cognitieve vaardigheden verbeterde, waaronder redeneren, geheugen en verwerkingssnelheid – een proces dat wetenschappers ‘verre overdracht’ noemen. Dit was echter niet het geval.

“Het is mogelijk om mensen te trainen om heel goed te worden in taken die je normaal zou beschouwen als algemene werkgeheugentaken: 70, 80, zelfs 100 cijfers onthouden”, legt Neil Charness uit, hoogleraar psychologie en een vooraanstaande autoriteit op het gebied van veroudering en cognitie.

“Maar deze vaardigheden zijn over het algemeen heel specifiek en vertonen niet veel overdracht. Waar senioren zich vooral zorgen over zouden moeten maken, is: als ik heel goed kan worden in kruiswoordpuzzels, zal dat me dan helpen herinneren waar mijn sleutels zijn? En het antwoord is waarschijnlijk nee, ”voegt hij eraan toe.

Charness wijst erop dat als het uw doel is om de cognitieve functie te verbeteren, aerobe training kan helpen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat aërobe activiteit in plaats van mentale activiteit de hersenen verbetert.

Videogames vergroten het geheugen

Daarentegen ontdekte een studie die in Nature werd gepubliceerd dat door het gebruik van een speciaal ontworpen 3D-videogame de cognitieve prestaties bij oudere volwassenen konden worden verbeterd en dat sommige van de nadelige effecten op de hersenen die verband hielden met veroudering, omgekeerd konden worden.

Wetenschappers van de University of California-San Francisco (UCSF) verduidelijken dat dit een mate van wetenschappelijke ondersteuning biedt op het gebied van hersenfitness – bekritiseerd vanwege het ontbreken van bewijs – dat hersentraining zinvolle en blijvende veranderingen kan stimuleren.

Na 12 uur training gedurende een periode van een maand, verbeterden de deelnemers van de studie tussen de 60 en 85 jaar de prestaties van het spel die beter waren dan die van individuen van in de twintig die het spel voor het eerst speelden. Bovendien werden twee andere belangrijke cognitieve gebieden verbeterd: werkgeheugen en aanhoudende aandacht. Deze vaardigheden bleven zes maanden na voltooiing van hun opleiding behouden.

“De bevinding is een krachtig voorbeeld van hoe plastisch de oudere hersenen zijn”, zegt Dr. Adam Gazzaley, Ph.D., UCSF universitair hoofddocent neurologie, fysiologie en psychiatrie en directeur van het Neuroscience Imaging Center. Dr. Gazzaley merkt op dat het bemoedigend is dat zelfs een kleine hersentraining een deel van de achteruitgang van de hersenen die met de leeftijd optreedt, kan omkeren.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door neurobiologen van de University of California-Irvine (UCI), toonde aan dat het spelen van 3D-videogames ook de vorming van herinneringen kan stimuleren. De deelnemers werden toegewezen aan een groep die videogames speelde met een 2D-omgeving of een 3D-omgeving. Nadat ze de spellen gedurende 2 weken 30 minuten per dag hadden gespeeld, kregen de studenten geheugentests die de hippocampus van de hersenen in beslag namen.

De deelnemers aan de 3D-groep verbeterden significant hun geheugentestscores in vergelijking met de 2D-groep. De geheugenprestaties van de 3D-groep namen toe met 12 procent – dezelfde hoeveelheid die de geheugenprestaties gewoonlijk afnemen tussen de 45 en 70 jaar.

“Ten eerste hebben de 3D-games een paar dingen die de 2D-games niet hebben”, zegt Craig Stark van UCI’s Center for the Neurobiology of Learning & Memory. “Ze hebben daar veel meer ruimtelijke informatie om te verkennen. Ten tweede zijn ze veel complexer en valt er nog veel meer informatie te leren. Hoe dan ook, we weten dat dit soort leren en geheugen niet alleen de hippocampus stimuleert, maar ook vereist. “

Vooral strategische videogames zijn veelbelovend gebleken bij het verbeteren van de hersenfunctie bij oudere volwassenen en kunnen bescherming bieden tegen dementie en de ziekte van Alzheimer.

“Als het doel is om de cognitieve controle, het redeneren en hogere cognitieve vaardigheden van oudere volwassenen te verbeteren en dementie en de ziekte van Alzheimer zo lang mogelijk te voorkomen, dan zijn misschien strategiespellen de juiste keuze”, zegt assistent Chandramallika Basak. professor aan het Center for Vital Longevity en School of Behavioural and Brain Sciences aan de Universiteit van Texas in Dallas.

Basak is het er, net als Charness, mee eens dat cognitieve training op de tweede plaats moet komen na fysieke activiteitenprogramma’s als het gaat om het verbeteren van de cognitieve functie. Programma’s voor fysieke fitheid zijn in verband gebracht met positieve effecten op cognitie en hersenfunctie en -structuur.

Er zijn aanwijzingen dat videogames een levensvatbare behandeling voor depressie kunnen zijn en het geheugen en de stemming bij volwassenen met milde cognitieve stoornissen kunnen verbeteren.

Het effect van videogames op de hersenen is een nieuw onderzoeksgebied dat verder zal worden onderzocht. We schrapen misschien gewoon de oppervlakte van het potentieel dat videogames kunnen bieden bij het verbeteren van cognitieve vaardigheden en het voorkomen van cognitieve stoornissen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *