Categories
Esport

Esports is de toekomst van alle sporten – hier is waarom

De toekomst van alle sporten is esports. Dat klinkt misschien als een gewaagde bewering, maar er is steeds meer bewijs om het te ondersteunen. De toeschouwers en deelnemers van vandaag verwachten digitaal betrokken te zijn terwijl ze kijken. En de meest effectieve manier om digitale betrokkenheid te leveren, is door middel van “gamification” – de transformatie van kijken naar spelen.

Hoewel de ‘echte’ sportwereld nog steeds veel groter is dan de competitieve esports-community, laat esports supporters een nieuw soort toekomst zien. Een toekomst waarin ervaringen het meeste halen uit het verlangen van fans naar interactiviteit binnen hun vrijetijdservaringen. De consument van vandaag wil niet alleen kijken of luisteren, maar ook meedoen – en esports integreert deze principes in de vrije tijd van mensen.
De nieuwste transformatie die deze twee werelden nog dichter bij elkaar brengt, is het creëren van nieuwe, virtual reality-game-ervaringen, die esports veranderen in fysiek actieve ervaringen. Virtual reality is misschien wel de technologie die de twee werelden van sport en esports verenigt, die anders moeite hebben om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden.
Hoewel het enkele jaren kan duren om de impact van esports volledig te beseffen, vormt de opkomst van mobiel en virtual reality-gamen een verleidelijk vooruitzicht om zich de toekomst ervan voor te stellen. Overweeg HADO, een nieuw, twee tegen twee, sportarena-gebaseerd spel dat bestaat uit virtual reality-gevechten.

Spelers dragen elk VR-headsets en binden mobiele apparaten aan hun armen, waardoor ze elkaars acties kunnen zien en virtuele vuurballen naar elkaar kunnen gooien – een soort digitale versie van trefbal. Een van de redenen dat HADO zo belangrijk is, is dat het een driedimensionale ervaring naar een esports-arena brengt, waar ze anders op platte schermen worden gespeeld zodat toeschouwers ze kunnen bekijken. Sony werkt zelfs aan een VR-systeem voor toeschouwers om esports in virtual reality te bekijken.
De opkomst van betaalbare virtual reality-headsets is ook de start van een nieuwe fitnessrevolutie, met opgepimpte gymzalen die snel virtual reality-oefenruimtes worden. Deze convergentie van hoogwaardige gamingtechnologie met fysieke fitheid is misschien wel de meest fascinerende manier om deze twee werelden samen te brengen.

De VR Olympische Spelen?

Er gaan geruchten dat het Internationaal Olympisch Comité geïnteresseerd is in virtual reality als een mogelijke route voor opname in e-sports in het Olympische programma. Maar in plaats van alleen maar virtuele versies van de hedendaagse sport te zijn, zullen er waarschijnlijk nieuwe soorten sporten zoals HADO opduiken. Als alternatief kunnen de stadions en speelvelden van conventionele sporten opnieuw worden voorgesteld in virtuele arena’s, ontworpen om de opwinding te maximaliseren. De tennissterren van morgen zouden bijvoorbeeld kunnen spelen op VR-banen waar ze zich in drie dimensies kunnen bewegen in plaats van in twee. Dit zou mogelijk kunnen worden gemaakt met driedimensionale virtual reality-systemen voor het hele lichaam, waar je de wereld om je heen kunt voelen en echt kunt ervaren door een exopak te dragen om de virtuele omgeving te simuleren.

Over minder dan een jaar zullen de Olympische Spelen van Tokio 2020 plaatsvinden, temidden van wijdverspreide speculatie dat esports een plaats zal vinden op – of in ieder geval in de buurt van – het podium. Zo is onlangs in Tokio een esports-hotel gelanceerd dat naar verwachting klaar zal zijn voor de tijd van de Spelen. Ook heeft Olympische partner Intel onlangs een door Olympisch gesanctioneerd esports-toernooi aangekondigd dat dagen voor de opening van de Spelen plaatsvindt.

En hoewel esports volgend jaar geen medaillesport zal zijn in Tokio, is 2019 het eerste jaar waarin een groot sportevenement esports-medailles omvatte. In dit opzicht pionieren de South-East Asian Games de associatie met esports en geven ze verder aan dat deze opkomende technologie geleidelijk zijn weg vindt naar mega-sportevenementen.

Ondertussen vinden er nog steeds gesprekken plaats met betrekking tot het programma voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, dat waarschijnlijk zijn twee voorgangers zal volgen en een soort esports-evenement zal hebben. En in 2019 namen de Europese Spelen esports op in het culturele programma, in plaats van in het sportprogramma.

Het is de moeite waard eraan te denken dat in de eerste decennia van de moderne Olympische Spelen medailles werden uitgereikt voor culturele prestaties. De oorspronkelijke visie was het vieren van sport vermengd met cultuur en onderwijs, waarden die nog steeds verankerd zijn in het Olympisch Handvest.

Dus voordat we het gesprek over de relatie tussen esports en traditionele sporten afronden, moeten we niet vergeten dat de hedendaagse esports kunnen worden analoog aan het stomme-filmtijdperk van 100 jaar geleden. Er moet nog veel technologische evolutie komen en esports zijn nog in de maak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *